Entry: ">ALAMI SENDIRI BARU TAHU PERITNYA.... Wednesday, June 04, 2008Rasanya mahu juga diluahkan apa pandangan saya selaku orang yang bergiat secara terus dengan tvpas.com dengan orang yang memerhatikannya. Ini pandangan saya dan bukan mewakili keseluruhan jentera tvpas.com.

Saya sering kali memerhatikan komen pengguna melalui service@tvpas.com ini adalah petikan komen pengguna mengenai saranan kami berkenaan mengenakan bayaran untuk pengguna tvpas.com.

Tindakan Tvpas.com mengenakan bayaran kepada pengunjung bagi menampung kos operasi adalah tidak wajar.Tindakan ini akan dipertikaikan oleh pengunjung dan ini menyebabkan populariti tvpas akan terjejas.Pada pandangan saya tvpas tidak lebih dari sebuah blog yang hanya menyiarkan video berita dan diary perkembangan parti Pas.Tiada siaran langsung(live) mengenai berita terkini,acara-acara yang disiarkan.

Tvpas bukanlah sama seperti tv aliran perdana yang menyiarkan apa sahaja 24/7 slot-slot rancangan yang mengisi kekosongan.Jadi,kenapa pengunjung perlu membayar?.Qualiti siaran,video masih boleh dipertikaikan oleh pengunjung.Web Interface lebih kurang sebuah blog jika dibandingkan dengan tv3.com.my.Kenapa tidak sahaja tvpas ini diletakkan dalam sebuah blog?,percuma dan ini akan mengurangkan kos operasi.Apa yang penting bagi penyokong PAS adalah mereka dapat mengikuti perkembangan semasa parti yang mereka sayangi tanpa halangan.
 

Jika cadangan ini adalah cadangan terkebelakang dan tidak membantu perjuangan parti PAS maka saya mencadangkan cadangan lain iaitu tvpas mewujudkan tabung sumbangan dimana pengunjung boleh menyumbangkan duit mereka melalui SMS,CEK,PAyPAL,Kredit Kad dan lain-lain.Satu kolum perlu diletakkan dalam halaman tvpas.com untuk memaparkan target minima sumbangan pada setiap bulan,cara menyumbang dan sebagainya.
 

Pengunjung tidak boleh dipaksa untuk membayar,cara ini perlu dielakkan.Perkara paling popular dalam internet adalah yang percuma.Lihat sajalah laman web yang menyediakan berita politik tanpa mengenakan bayaran mendapat sambutan yang tinggi.Adakah tvpas.com mahu meneruskan cadangan mengenakan bayaran?

Penyokong PAS (ore kelate).

Sedar atau tidak sudah hampir 2 tahun tvpas.com beroperasi dengan modal permulaan dari PAS untuk media alternatif bervideo. Rasanya sebelum ini masih kurang pengguna web menggunakan video untuk media secara langsung.

Mengikut pengalaman saya, saya pernah mengikuti malah berkawan rapat dengan media bertulis dan saya adaptasi dari pengarang berwibawa di Harakahdaily terutamanya untuk menjadi wartawan broadcasting. Disamping mendapat tunjuk ajar dari bekas tenaga Tv swasta.

Baiklah, untuk masuk dalam industri ini, bukan satu perkara yang mudah. Ok, dulu tvpas hanya buat video, selepas itu saya bergerak untuk bersiaran Live, bukan sekejap tapi '24 jam' itu perlukan server, yang boleh menampung 700 orang lebih. Itu dulu, tetapi apabila kewangan membataskan kami, saya kurangkan live malah sekarang live bukan lagi menerusi server kami kerana Data Transfer hanya difokuskan kepada Video On Demand yang satu-satu ketika melayari lebih 600 orang.

Jadi, apa perlu buat, guna yang free, baiklah jika kami berbuat demikian, atau tidak sekalipun kami tetap perlukan kewangan untuk bekerja kerana ini adalah pekerjaan kami bukan Part Time. Maintainance Kamera Video, Pejabat, kos untuk membuat liputan, dan lain-lain, adakah itu percuma ?

Setahu saya, tvpas seboleh mungkin mahu bergerak lebih jauh dari biasa. Malah interface web baru juga sedang dibuat ke arah itu. Adakah kita mahu kita dengan agresifnya menumpukan kepada berita video ketika dekat dengan PRU sahaja ?

Saya tak nafikan ramai rasa apa yang dilakukan pihak ini mudah, apa tidaknya ramai yang 'download' dari laman tvpas.com dan buat berita sendiri secara blogging, masuk Youtube dan sebagainya.

Setakat ini, video dari Kuala Lumpur dan Selangor adalah dari kameraman tvpas yang bertugas sepenuh masa dengan tvpas. Manakala visual dari Kelantan, Kedah dan sebagainya adalah Amatur.

Itu sahaja yang ingin dikatakan setakat ini. Terserah kepada kita menilai. Baik kita berfikir untuk selesai masalah bukan sebaliknya.

"Bukan popular yang ingin kita kejar...."

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments